pijl

Hoe vertellen we onze puber dat we gaan scheiden?

Hoe vertellen we onze puber(s) dat we gaan scheiden?

huisvanscheidingVan de week had ik een gesprek met vier pubers van 12,14,16 en 17 jaar. Ik begeleid de scheiding van hun ouders en daar hoort voor mij ook een gesprek bij met de jongeren. Ze zijn op een leeftijd dat ze ook heel goed mee kunnen denken over een ouderschapsplan. Daarnaast hebben ze vaak best veel vragen over de scheiding. Vaak zijn dit heel praktische zaken als: “Moeten wij naar de rechter?” of “Hoe gaat dat als ik 18 ben?”. Maar er is ook ruimte voor emoties.

Dit zijn vaak heel mooie gesprekken, maar het grijpt me ook aan. Gelukkig maar ik zou een slechte mediator zijn als dit me koud zou laten.

Toen ik door het zonnetje terugfietste, realiseerde ik me weer hoe verschillend pubers reageren op een scheiding. Het zijn net mensen!  Waar de één intens verdrietig is en nauwelijks in staat aan de toekomst te denken, is de ander woedend op zijn ouders en eigenlijk op de hele wereld, weer een ander is vooral met de praktische invulling bezig en had daar veel vragen over.

Toch zijn er wel een aantal algemene tips:

 

  •  Het is beter om te wachten met vertellen tot het besluit definitief is, maar vaak voelen jongeren echt wel aan dat er iets speelt. Leg dan eerlijk uit, maar zonder details wat er speelt en spreek af dat als er meer duidelijkheid is je dit zult vertellen.
  • Is het besluit definitief dan is het belangrijk het gesprek goed voor te bereiden. Het is prettig voor je kind(eren) als het gesprek een gezamenlijke boodschap is van de ouders. Samenwerking is in een scheidingssituatie niet altijd makkelijk maar wel belangrijk voor jullie kind(eren)! Het is handig om vooraf samen te bespreken hoe en wat je vertelt zodat je elkaar niet tegenspreekt. Voor pubers is het met name belangrijk duidelijkheid te hebben over praktische zaken, wat betekent het voor mijn dagelijkse leven als wonen, school en vrienden. Soms weet je als ouders ook nog niet goed wat deze gevolgen zullen zijn, wees daar dan ook eerlijk over en houdt je kinderen op de hoogte als er meer bekend is.
  • Heb je meerdere kinderen dan is het meestal fijn het ze tegelijk te vertellen ze kunnen dan steun hebben aan elkaar.
  • Ouders vinden het gesprek met de kinderen vaak het moeilijkste deel van de scheiding, toch is het belangrijk om snel to the point te komen en de kinderen te vertellen dat jullie besloten hebben uit elkaar te gaan en waarom. Probeer dit zonder details en oordelen naar elkaar te doen. Het is begrijpelijk dat het lastig is, zeker als je zelf niet achter de scheiding staat maar misschien helpt het als je bedenkt dat het voor de kinderen fijn is, en belangrijk voor de verwerking, als je samen de verantwoordelijkheid neemt en elkaar niet zwart maakt.
  • Na het gesprek zal iedere puber anders reageren, maak in ieder geval duidelijk dat hij/zij altijd bij je terecht kan met vragen en gevoelens.
  • Je puber kan heel goed meedenken over het ouderschapsplan. Het kan hem/haar ook helpen wat grip te krijgen op de situatie.  Realiseer je wel dat meedenken iets anders is dan beslissen.

 

Mijn allerbelangrijkste tip is probeer er zo goed mogelijk te zijn voor je puber, de perfecte vader of moeder bestaat niet. Word je af en toe moedeloos van het gedrag van je puber in combinatie met je eigen zorgen en verdriet?  Dit is heel normaal. Bedenk je dat het met heel veel kinderen van gescheiden ouders na een tijdje weer heel goed gaat. Wordt het je toch teveel, dan is het zeker geen schande om hulp te zoeken.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 1De Scheidingsadvocaat
Beste, fijne tips over het vertellen aan kinderen over de scheiding!
22-03-23 | 12:33
Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf negen in cijfers: